En kirke af halm

-   en reportage af Helle Forbech

 

Kom og se hvad Langhøj spejderne har bygget

Lørdag aften tjekker jeg facebook. Søren Sandholm har netop postet et billede. Over billedet står: “Kom og se hvad Langhøj spejderne har bygget”. På billedet er en kirke. De har bygget en kirke - ikke af sten med hvidkalkede vægge, men af halm med et alter af rafter. Siden fredag eftermiddag har frivillige fra Langhøjområdet sammen arbejdet hårdt for at nå i mål. Planen har været klar i flere måneder, hvor det nye menighedsråd i Ølby, Asp og Fousing i samarbejde med menighedsrådet i Vejrum og Langhøj Spejderne har arbejdet med projektet. Men nu står den her altså - kirken, og spejderleder Søren venter i spænding sammen med sine spejderunger og resten af lederne på, at kirken næste formiddag skal fyldes af mennesker.


Et imponerende syn

Det er søndag formiddag. Jeg træder ud af bilen på en mark i udkanten af Asp. Til venstre kan jeg ane den flere hundrede år gamle landsbykirke, hvis tårn knejser over byen. Til højre kan jeg se kirken af halm - et imponerende syn. Jeg er kommet i god tid, og omkring mig har spejdere travlt med at koordinere indmarchen, hvor en gruppe skal bære faner ind. Samtidig øver kirkekoret sig - et kor der består af børn fra hele området. Kirkepersonalet fra områdets fire kirker har travlt med de sidste forberedelser. Peter skal gøre klar til at kravle op i kirketårnet, hvorfra han vil ringe, for at markere gudstjenestens start. Flere biler kommer til, og i løbet af kort tid bliver halmballerne fyldt med mennesker - præcis som Søren og hans spejderunger havde håbet. I døråbningen står et par spejdere og deler sangark ud. De havde fra start 350 styk, men pludselig er bunken tom. Straks bæres flere halmballer ind i kirken, for der skal være plads til alle! Omkring 400 mennesker finder plads i halmkirken.


At dele sine talenter

Peter har nu nået toppen af halmkirkens tårn. Han ringer. Først klokkeringning, så ni bedeslag - præcis som til en hvilken som helst anden gudstjeneste. Halmkirken er for alvor i brug. De to præster, Heidi og Carsten kredser i deres prædiken om det at elske samt at dele sine talenter. Børn fra børneklubben i Vejrum viser deres hjemmelavede skilte. “Du skal elske” står der på dem. At holde høstgudstjeneste handler nemlig netop om dette. At elske. At dele. Mens kirkekoret synger, rejser menneskemængden sig for at give deres bidrag til høstofferet. 31.000 kr. bliver lagt ved alteret. Se dét er at dele sine talenter.


Halm i håret

Efter gudstjenesten inviterer menighedsrådene på sandwich og spejderne sælger sodavand, kaffe og kage. Rundt omkring i hjørnerne samles venner og familie. Der snakkes om stort og småt. Om hverdag og om kirker af halm. Børn leger på halmlegepladsen. Den kan mange ting sådan en halmkirke. Den kan imponere, den kan være ramme for en høstgudstjeneste i det fri - men allervigtigst er, at den kan samle. Den kan samle et lokalsamfund. Det er et smukt syn - ja faktisk helt unikt! Efterhånden søger forældre med trætte spejderbørn mod bilerne, og i løbet af kort tid har frivillige ved fælles hjælp nedlagt det meste af kirken. Det var det for denne gang. Hvordan mon høstgudstjenesten bliver til næste år? Jeg tager hjem, ser mig i spejlet, opdager halm i håret og smiler for mig selv. Det har været en god formiddag!

 

 

Halmkirken bygges

 
 

Høstgudstjeneste

 
 

Frokost og høstsalg